Retete cafea

Va punem la dispozitie o lista cu retete de preparare a cafelelor, retete usor de aplicat dar si retete complexe pentru cunoscatori

1. Espresso

7g cafea
30 ml lichid in cescuta

2. Espresso ristretto

7g cafea
20 ml lichid in cescuta

3. Espresso lungo

7g cafea
40 ml lichid in ceasca (plina)

4. Espresso doppio

Espresso dublu servit in ceasca mare de cappuccino
14g cafea
80 ml lichid in ceasca

5. Espresso macchiato

Espresso servit cu spuma de lapte
7g cafea
30 ml lichid in ceasca
Se adauga peste cafea o lingurita de spuma de lapte

6. Espresso corretto

Espresso servit cu coniac sau lichior
7g cafea
30 ml lichid in ceasca
Se adauga peste cafea o lingurita de coniac sau Grappa (tuica de struguri)

7. Espresso con panna

Espresso servit cu frisca
7g cafea
30 ml lichid in ceasca
Se adauga peste cafea frisca

8. Espresso panonne

Espresso servit cu frisca lichida
7g cafea
20 ml lichid in ceasca + frisca lichida
Se adauga peste cafea frisca lichida.

9. Cappuccino

1/3 espresso
1/3 lapte
1/3 spuma de lapte
7g cafea
80 ml lichid in ceasca + spuma de lapte

10. Cappuccino Viennese

1/3 espresso
1/3 lapte
1/3 frisca
7g cafea
80 ml lichid in ceasca + frisca
Se adauga peste cafea frisca

11. Cappuccino frappe

25g-28g pudra de cappuccino frappe
160 ml lapte
1pliculet zahar
5-6 cuburi de gheata sfaramata
Se amesteca ingredientele in blender
Se serveste in pahar inalt si se orneaza cu frisca si topping de ciocolata.

12. Ice café

7g cafea
160 ml lapte rece
5-6 cuburi de gheata
Se toarna intr-un pahar inalt laptele rece peste gheata.
La sfarsit se adauga un espresso, turnat pe un cub de gheata si se orneaza cu frisca si ciocolata.
Fiind o bautura rece, zaharul se serveste separat, dizolvat in prealabil.

13. Cafea in 3 culori

7g cafea
160 ml lapte cald spumat
Laptele si spuma de lapte se toarna intr-un pahar inalt
La sfarsit se adauga un espresso ristretto , turnat incet pe marginea paharului si se orneaza cu ciocolata rasa sau scortisoara.
Fiind o bautura calda, paharul se incalzeste in prealabil la vaporizator.

14. Cafea in 4 culori

7g cafea
160 ml lapte cald spumat
2-4 ml sirop de ciocolata (foarte gros)
Laptele si spuma de lapte se toarna incet intr-un pahar inalt peste siropul de ciocolata .
La sfarsit se adauga un espresso, turnat incet pe marginea paharului si se orneaza cu ciocolata rasa sau scortisoara.
Fiind o bautura calda, paharul se incalzeste in prealabil la vaporizator.

15. Ciocolata calda

25g pudra de ciocolata
160 ml lapte cald spumat
Laptele si spuma de lapte se toarna incet intr-un pahar inalt peste pudra de ciocolata dizolvata (se toarna intai putin lapte si se amesteca pentru a se dizolva pudra).
Se orneaza cu ciocolata rasa .
Fiind o bautura calda, paharul se incalzeste in prealabil la vaporizator.

16. Copacabana coffee

1 espresso lung
20ml sirop de caramel
20 ml frisca lichida
20 ml lapte
20 ml zahar lichid (MONIN)
40 ml Bailey’s (Irish cream)
5 cuburi de gheata
Se amesteca ingredientele in shaker. Intr-un pahar se pune gheata sfaramata pana la ¾ din inaltimea paharului. Peste gheata sfarmata se adauga amestecul din blender. Se serveste in pahar inalt cu picior. Se decoreaza cu o umbreluta.

17. French kiss

1 espresso lung
20ml Triplusec – suc de portocale triplusec
20 ml frisca lichida
20 ml lapte
40 ml zahar lichid (MONIN)
4 cuburi de gheata
Se amesteca ingredientele in shaker. Intr-un pahar se pune gheata sfaramata pana la ¾ din inaltimea paharului. Peste gheata sfarmata se adauga amestecul din blender. Se serveste in pahar de MARTINI cu picior.

18. Mediterranean coffee

1 espresso lung
10ml SAMBUCA
20 ml frisca lichida
20 ml lapte
40 ml zahar lichid (MONIN)
5 cuburi de gheata
Se amesteca ingredientele in shaker. Intr-un pahar se pune gheata sfaramata pana la ¾ din inaltimea paharului. Peste gheata sfarmata se adauga amestecul din blender. Se serveste in pahar de MARTINI cu picior.

19. Liqueur coffee

1 espresso dublu
40ml lichior de cafea (cacao)
50 ml frisca lichida
50 ml lapte
40 ml zahar lichid (MONIN)
4 cuburi de gheata
Se amesteca ingredientele in shaker. Intr-un pahar se pune gheata sfaramata pana la ¾ din inaltimea paharului. Peste gheata sfarmata se adauga amestecul din blender. Se serveste in pahar inalt cu picior.

20. Café frappe

Pentru frappe: 3,6 g cafea instant (doua pliculete sau 2 lingurite)
1 lingurita inghetata vanilie
160 ml lapte rece
1 pliculet zahar
1cub de gheata

Pentru ornat : 2-4 ml lichior de ciocolata (foarte gros) sau crema de whisky
1 lingurita inghetata
4-5 cuburi de gheata
frisca
topping de ciocolata.
Ingredientele pentru frappe se introduc toate in shaker si se agita bine.Initial se dizolva cafeaua instant in putin lapte (pentru evitarea aglomerarii).
Separat, intr-un pahar se pune gheata, peste care se toarna lichiorul sau crema de whisky, apoi se adauga amestecul din shaker, si o lingurita de inghetata. Se orneaza cu frisca si topping de ciocolata.

21. Irish Coffee

20 ml Irish whiskey
7g cafea
1 pliculet zahar
frisca lichida

Se amesteca intr-un recipient (ibric) 20 ml de Irish whiskey cu zaharul, amestecul rezultat se incalzeste la vaporizator pentru topirea zaharului.
La urma se adauga frisca lichida. Se poate orna cu frisca.

22. Espresso yogurt.

Pentru acest preparat se va folosi iaurt de baut si un espresso lung , cantitatea de iaurt recomandata este de 200-250ml.
Se va amesteca cafeaua espresso , de preferinta indulcita deja , cu iaurtul intr-un blender la viteza mica spre medie – se recomanda ca iaurtul sa fie bine racit.

23. Affogato al caffe.

Intr-o cupa de forma triunghiulara se va turna putina cacao(dulce) apoi se pun doua lingurite de inghetata de vanilie peste care se va turna un espresso dublu.
Acest preparat se poate consuma cu lingurita iar ca topping doua boabe de cafea.

24. Vanilla frappe.

25g-28g pudra de french vanilla
25. 160 ml lapte
1 pliculet zahar
5-6 cuburi de gheata
Se amesteca ingredientele in blender.
Se serveste in pahar inalt si se orneaza cu frisca si topping de ciocolata.

26. Mokaccino.

1/3 topping de ciocolata/alune/amareto.
1/3 espresso scurt
1/3 frisca
Estetica acestui produs recomanda ca recipient de preparare un pahar de sticla.
In ordine in pahar se va pune unul din toppingurile recomandate peste care se va turna direct din aparat un espresso scurt apoi restul paharului se va umple cu frisca. Ponderea produselor in pahar trebuie sa aiba 1/3 din acesta fiecare in parte.

27. Marocchino.

1/3 topping de ciocolata/amareto/portocala/amareto.
1/3 espresso
1/3 spuma de lapte
cacao pudra ptr. ornat
Pasii sant aceasi ca la preparatul anterior atat doar ca in loc de frisca se va pune spuma de lapte iar ornarea se va face cu cacao pudra.

28. Flavoured Cappuccino.

Pasii de preparare sant aceasi ca la cappuccino (9.) diferenta fiind facuta de toppingurile ce se pot adauga retetei de preparare . Toppingul se va turna primul in ceasca de cappuccino dupa care se vor urma pasii retetei. Se va obtine un cappuccino cu aceleasi calitati mai mult el avand si un gust in plus oferit de unul dintre toppingurile folosite : portocala ,ciocolata , alune , amareto .

29. Sufle cu cafea.

Reteta cuprinde : 4 oua ,4linguri de zahar pudra ,100ml vin alb ,1ceasca de cafea neagra foarte concentrate ,50gr. nuci sau migdale.
Se amesteca un pahar de vin alb, o ceasca de cafea foarte concentrata si 4linguri de zahar. Se bate foarte bine aceasta compozitie , cu telul, timp de 10min.,dupa care se adauga 4galbenusuri si nucile sau migdalele macinate. Se mai bate inca putin! La
sfarsit se adauga albusurile batute spuma.Se toarna totul intr-un vas termorezistent
uns bine cu unt si se introduce in cuptorul incalzit inainte unde se tine 10 min.
Se serveste imediat!

30. Mazagran.

Reteta consacrata de Mazagran dovedeste ca acest preparat este puternic si racoreste atat trupul cat si mintea. Pentru prepararea mazagranului (trei pahare, trei portii) este nevoie de cafea preparata la filtru foarte concentrata, gheata si zahar.
Pentru inceput se prepara o cana de 500ml cafea filtru foarte puternica. Dupa ce a fost pregatita, aceasta cafea se va raci. In timpul acesta in pahare se toarna gheata pisata cat mai marunt. Se toarna cafeaua in pahare, se pune zahar dupa gust si se amesteca sau se agita bine pana cand compozitia se omogenizeaza. Aceasta cafea se bea cu paiul
Iar dupa caz se poate adauga frisca si un pic de rom.

31. Samy Ice Caffe.

Ingredientele acestei retete sunt : un espresso lung, 20gr. Sambuca, 20gr. Amaretto, o lingurita de zahar. Toate acestea se amesteca intr-un shaker cu multa gheata, apoi se toarna filtrat intr-un pahar de cocktail bine racit.

32. Choppeta Caffe.

Ingredientele folosite sunt : 1cafea espresso lunga, 20gr.rom, 20gr. Amaretto di Saronno, o lingurita de zahar. Toate ingredientele se amesteca in pahar si se orneaza cu frisca sau spuma de lapte.

33. Banana Caffe.

Reteta acestui cockteil este : un espresso lung, 20gr. rom Jamaican, 20gr.lichior de banane, o lingurita de zahar. Ingredientele se amesteca intr-un shaker cu multa gheata
apoi se toarna filtrat intr-o cupa de cockteil ornindu-se cu o feliuta de banana si pudra de cacao.

34. ICE Black.

Avem nevoie de o cafea lunga , 20gr. Batida de Coco si 10gr. sirop de menta. Se amesteca intr-un shaker cu multa gheata se toarna nefiltrat in pahar tumbler si se orneaza cu frunze de menta.

35. Honey Coffe.

Ingrediente : un espresso lung, 40gr. Drambuie(lichior de miere), 2lingurite de zahar.
Se amesteca in shaker cu gheata multa apoi filtrat se toarna in cupa bine frapata .

36. Nonno Caffe.

Ingredientele acestui preparat sunt: 1espresso lung, 40gr. William’s, doua lingurite de zahar brun – toate se incalzesc foarte bine la steamerul aparatului, se toarna intr-un pahar iar deasupra se pune spuma de lapte.

37. Frangelico Caffe.

La preparare se vor utiliza : 1espresso lung, 40gr. Frangelico (lichior de alune padure),
o lingurita zahar brun – ingredientele se incalzesc la steamer se toarna in pahar apoi se orneaza cu spuma de lapte.

38. Rococo Analcolico.

Pentru acest preparat avem nevoie de : 1 espresso lung, 20gr. lapte de cocos, cateva picaturi de sirop de trandafiri – toate componentele se amesteca/incalzesc la steamer se toarna intr-un pahar si se orneaza cu putina spuma de lapte.